Vad du än gör kvinna så gråt inte nu!!

Det är ett underläge i min situationen att gråta bara för att jag är kvinna..

Det har rasat för mig de sista två veckorna, jag tycker själv att jag mår bra mentalt. Men självklart tar det på krafterna att gå med smärta dygnet runt. Inte få sova för det bankar och slår i knät. Min livskvalité minskar och det sociala dras ifrån mig.

Igår satt jag i solen på min balkong och då kom de där som inte får komma..Tårarna börjar rinna utmed kinderna. Jag gråter stilla för mig själv och tycker att fy fan inte en gång till i livet.

För 11 år sedan satt jag fast i vården med en rygg som vid den här tidpunkten fått en diagnos. Jag hade spinal stenos och två kotor som glidit isär.

Den förnedringen jag fått gått igenom innan de väl ett år senare opererade mig. Önskar jag mig aldrig en gång till..

Igår fick jag mig en stor tankeställare när mina tårar rann.

För helvete Majsan vad du än gör så gråt inte! Visa inte att du är i underläge och vill ha hjälp.

I det här är det helt tvärtom vad vi försöker lära män. Gråt och visa att män får gråta och be om hjälp..

Men jag som kvinna är det helt tvärtom..Gråt aldrig och visa dig hjälplös.

Minnet kommer som ett öppet sår , jag ringer röntgen på Vrinnevi och vill höra när jag kan få min tid som min läkare sagt ska gå på högsta prioritet. När de svarar mig att du har ingen prioritet här utan du ligger sist i kön. Då har det gått flera månader med att jag inte kan gå. Jag sitter hemma i min soffa utan att kunna röra mig. Jag får ingen hjälp vart jag än vänder mig. Jag har kontakt med vårdlotsen jag ringer och bönar och ber om hjälp. Jag ringer kommunen och frågar om jag kan få hjälp eftersom jag inte ens kan gå ut med mina sopor,tvätta, städa handla mat osv…Ojo vi ska ha möte om tre veckor vi kan ta upp ditt fall då och se OM du kan få någon hjälp. Jag säger tyst: då kommer min balkong vara full med sopor och fåglarna kommer att äta och sprida på hela gården. Tur att jag hade vänner som hjälpte mig. HUR hade det annars gått ? Vid den här tidpunkten har jag så ont i min rygg och det vården gör är att droga ner mig med tung smärtlindring. Alla vet att det finns bara en utväg för att jag ska få tillbaka mitt liv. En ryggoperation och den ska jag få men frågan var bara NÄR..för det finns något som heter vårdgaranti, och den har man vid varje nytt besök jag var tvungen att besöka innan de kunde sätta kniven i ryggen.

Det innebär att 3 mån till VC, 3 månader till röntgen, 3 månader till ryggkliniken, 3 månader till op. Och måste de då röntga om ryggen eftersom allt bara blev sämre. Då får man börja om med 3 månader till röntgen osv…Jaa så här kan man få hålla på år ut och år i den svenska vården.

Så den där dagen när jag ringer röntgen och blir bemött med en allt annat än trevligt sköterska som säger att jag ligger sist i kön då bryter jag ihop.

Jag tappar allt och börjar gråta lite för hysteriskt med orden men snälla jag kan inte gå jag bor i min soffa. Jag måste få hjälp så de kan operera mig. Hon svarade mig inte ens, hon kastade på luren i örat på mig. Jag ringer upp igen och ber om hjälp för andra gången kastar hon på luren i örat på mig.

Det är då jag tappar allt..

Jag är självgående.

Jag är en stark och drivande kvinna.

Jag klarar mig själv..

I min förtvivlan ringer jag min son och skriker helt hysteriskt: Jag orkar inte mera ( efter ca 6 mån i hög smärta) DU måste hjälpa mig jag får ingen hjälp.

JAG var tvungen att be min son som är en man om hjälp. JAG var tvungen att ta med min vuxna son till läkare för att få hjälp och bli lyssnad på. För i det här läget gråter jag väldigt mycket och ofta. Jag tappade ofta fokus och for ut i gråt av frustration att inte få hjälp.

Igår när jag satt på min balkong med tårar som rann kom allt detta över mig igen..

Idag 10 år senare efter min operation har vi börjat prata om att det är ok att MÄN ska kunna gråta och visa att de behöver hjälp.

Men jag som kvinna vet att för ända in i helvete gråt inte!!

Visa dig inte svag..

Var alltid positiv.

Visa upp den där bästa sidan..

Visa att du är en kämpe.

Visa dig aldrig aldrig svag..

Själv har jag inga problem med att visa mina alla sidor.

Jag är positiv, jag är självgående och drivande men jag kan gråta och jag kan tappa fokus.

Jag kan visa sorg och glädje..

Många ser mig som en väldigt positiv kvinna.

Men det där när jag blir ledsen då ?

Njaa då blir det ju ofta lite mera jobbigt runt omkring mig.

Tårar är mänskligt ..

Tårar är till för ALLA människor det handlar inte om vilket kön som kan gråta.

När kvinnor gråter är det nederlag..

När vi ska få män att gråta är det modigt..

Igår förstod jag..

Gråt inte mera Majsan..

Du måste vara stark nu för att gråter du så vet du vad samhällssynen säger om kvinnor som gråter..

Men jag kommer att gråta stilla i min ensamhet.

Jag ska visa upp den där fina positiva sidan som kämpar med smärta (igen)..

För är det något jag fått lära mig under mina 62 år i livet är att det finns inget positivt när kvinnor gråter.

Och som avslut..

Snälla du som läser , ge INGET hjärta på Facebook eller instagram till mitt inlägg..

Utan se skillnaden på mäns och kvinnors tårar..

Det handlar inte om mig egentligen utan det var min historia om hur jag blir behandlad som kvinna i vården. För jag lovar dig att hade det varit en man som ringt den där gg till röngten så hade aldrig den kvinnan kastat på luren i örat på honom.

HAN hade fått hjälp för han är ju man och gråter och då är det illa. Men en kvinna som gråter av smärta är bara hysterisk och gnällig..

Låt ALLA människor få gråta det är helt en mänsklig handling att bli ledsen ..

3 kommentarer

  • Putte20 maj, 2022 kl. 10:47
  • Svara

  Vi kan bara hoppas att du får hjälp snart, KRAM 😉

  1. Tack jaa det hoppas jag med, men vet ju hur vården ser ut idag.
   Kram

  • Anonym20 maj, 2022 kl. 14:32
  • Svara

  Jag är ett samtal bort jag förstår dig till 100 sjukvården i qverige är sämst dem vill hellre att man lyckas ta en överdos eller självmord då det är försent. Hatar dem men jag hoppas innerligt att du får en tid snarast. ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.