Jag har haft många kvinnor som funnits vid min sida.

Från jag var 12 till 47 år har jag bara bott ihop med män

När mina föräldrar skilde sig var jag 12 och året var 1972. Inget vanligt på den tiden men jag bodde kvar hos min pappa. Min mamma flyttade till en annan stad så jag har aldrig haft ett varannan vecka boende. Utan jag träffade min mamma på helgerna då och då. Vi pratade mera i telefon mot att vi sågs irl. Jag har inte den där mamma/dotter relation som många andra döttrar har med sin mamma.

Men jag har haft många andra kvinnor som funnits i mitt liv.

Min moster

Min pappas sambo

Min fd svärmor

Och min mamma

Alla dessa kvinnor har stått mig nära och jag har något av dem i mig idag.

Den jag alltid kunnat prata allt med om är min moster. Vi har nog varit mest lika varandra.

Min mamma tog igen mycket av förlorad tid vid min skilsmässa. Då fanns hon hela tiden vid min sida.

Min fd svärmor kom in i mitt liv när jag var bara 16 år. Och vi tillbringade mycket tid där ute på bondgården mitt ex och jag.

Och min pappas sambo fanns ju ihop med honom i min närhet från det jag var 16 år.

Jag har fått lära mig att det behöver inte vara en mamma och pappa som finns nära hela tiden i livet.

Utan man kan ha många omkring sig även om jag många gånger saknat den där mamma/dotter relation som jag kunde se andra ha.

När jag träffade mitt ex var jag nyss fyllda 16 år och gick i 9:an. Idag skulle det inte finnas en chans att börja leva ihop så unga som vi var när vi flyttade ihop.

När jag gick ur grundskolan började jag arbeta, jag har inte gått på något gymnasium. Hade ju inget att välja på eftersom jag flyttade hemifrån så tidigt. Mitt vuxna liv började direkt när jag gick ur grundskolan.

Att bli vuxen så tidigt var inte alls så ovanligt 1976 som det året var.

Det var räkningar som skulle betalas, mat skulle stå på bordet. Det skulle städas och tvättas. Vilket jag inte alls kunde men fick lära mig snabbt för att få rena kläder.

Mat var ju inget som jag kunde laga sådär jätte bra, men det fick jag oxå lära mig mycket snabbt. Jag fick en kokbok ¨Vår kokbok¨ den där första julen 1976 av min mamma. Det är genom den boken och alla kvinnor som jag lärde mig att laga mat. De har nog alla funnits vid min sida och givit mig råd. Var inte den kvinnan hemma ringde jag nästa eller nästa men till slut fick jag tag i en av kvinnorna som gav mig svar på mina matfrågor.

Vilken matmamma jag blev, kunde ju inte bli en bättre med så många kvinnor omkring mig.

Fortfarande så är min starka matsida den där gamla husmanskosten. Raggmunk, rotmos, potatisgratäng och inte att glömma min Janssons frestelse..Jag har saftat och jag har syltat, jag har bakat bröd och jag har gjort korv och isterband. Jag har kokat krämer och mos , jaa jag har tagit hand om vad som fanns i trädgården och dess land och buskar.

Den kvinnan som fanns helt vid min sida när jag började jobba med homepartyn och butiken det var min mamma.

Hon stöttade mig och var så stolt över allt jag gjorde.

Idag finns ingen av dessa kvinnor kvar på samma sätt vid min sida.

En del har gått till andra sidan, och de som är kvar försvinner mer och mer in i sin egna dimmiga hjärna.

Men dessa kvinnor har ändå format mig och lärt mig väldigt mycket i mitt liv.

Idag tänker jag mycket på er.

Igår begravdes min fd svärmor som blev hela 97 år.

Det är många minnen som kommer, som första gången jag kom in i deras stora bondkök. Hur hon kom fram och tog mig i handen och sa att jag var välkommen. Inte kunde vi drömma om då att hon skulle vara min svärmor i 31 år och farmor till mina söner.

Idag tänker jag på er alla kvinnor som funnits vid min sida i mitt liv.

Och på hur mycket ni har lärt mig och funnits tillhands när jag behövt er.

Här stor en 16 åring och inte har en aning om hur hennes liv skulle bli.

Men jag har jag facit på hur 60 år av det livet blivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.